Paraules de Francesc Cassú sobre Emociona't amb la SCCC · Himnes del cor

23/11/2022

La SCCC inicia un nou projecte basat en unes músiques amb característiques molt concretes. Moltes vegades quan presento concerts faig esment que hi ha una tipologia  de música - sigui o bé cançó, o bé formi part d’alguna forma clàssica, o sigui música autòctona, de folklore, etc. … - que esdevé tan popular que supera la barrera de l’escenari i s’escampa per la platea, passant a formar part de l’ideari de cadascú. Del cor de cadascú.

Per què passa això? Poden haver-hi molts motius: la bellesa de la seva melodia, la idoneïtat del moment en què sona, la lletra, la persona que la interpreta, l’instrument que la fa sonar… No es pot preveure, no es pot controlar. Simplement, passa. I aquesta màgia, aquest ritual, quan s’allibera l’has de deixar volar i no pretendre en absolut frenar-ho, voler emmarcar-ho en algun concepte.

Simplement, s’ha de deixar fluir. I gaudir-ne.

I si quan aquesta música la toques en un concert i la gent la comença a cantar, la comença a picar de mans, la plora, la riu, l’acompanya o s’aixeca i es posa a ballar-la, no t’ofenguis. No facis escarafalls ni t’estranyis. Només cal que deixis fluir la sensació que fa que aquesta connexió sigui directa, de l’escenari a l’ànima del públic.

I ja està. Simplement deixa que passi.

I, al contrari, quan intentis forçar la màquina i pretenguis influir en l’ànima de la gent per aconseguir que una determinada música esdevingui quelcom més i no te’n surtis, no t’hi encaparris. És simplement que no havia de ser.

Els himnes, els de veritat, els que et toquen, els decideix l’ànima de la gent.  

 

Francesc Cassú

Director Artístic de la SCCC