Paraules de Josep Lagares sobre Llegendes del Cinema

28/11/2012

Josep Lagares, Director General de Metalquimia.

L’any 2007, el meu pare Narcís va tenir una idea genial en visualitzar la creació d’una orquestra simfònica catalana diferent i amb un so propi mai escoltat fins aleshores… Aquell repte es va fer realitat l’any 2008 amb el primer concert, i també el primer disc, de La Simfònica de Cobla i Corda de Catalunya (SCCC),una nova orquestra que combinava els instruments tradicionals de la cobla amb els instruments de corda d’una formació simfònica de gran format. Aquell primer treball recollia algunes de les sardanes més emblemàtiques de la nostra tradició musical i els donava un so inèdit i d’inusitada bellesa.

L’èxit de Sardanes per al món ens va esperonar a endegar un segon (2009) i un tercer (2010) projectes. Amb els discs Inoblidables en concert i Amb Catalunya al cor, la SCCC assolia la seva «majoria d’edat» com a formació orquestral… Havíem aconseguit aportar al panorama musical català un nou instrument amb un so diferencial i ben nostrat, que era capaç de combinar tot tipus de peces i arranjaments musicals, des de la sardana fins a l’havanera i des de la cançó tradicional fins al rock català, tot passant per un ventall cada cop més ampli de gèneres i melodies, que va obtenir el reconeixement de públic i crítica i que va ser mereixedor del protagonisme més absolut en els concerts de Cap d’Any de TV3 del 2010 i el 2011.

Després d’uns mesos de reflexió per adaptar l’orquestra a l’actual escenari cultural català, aquest any 2012 la SCCC torna amb una il•lusió i unes ganes renovades. I ho fa, a més, amb una ànima rejovenida —mai més ben dit—, ja que, tot seguint l’esperit del Fòrum IMPULSA de la Fundació Príncep de Girona, la nova SCCC aplega i combina en un mateix espai la maduresa i l’experiència que aporta la veterania amb la il•lusió, la frescor i l’empenta de la joventut. La cobla La Principal de la Bisbal, els cantants Nina i Cris Juanico i el saxofonistaPep Poblet donen l'alternativa i ens revelen l’extraordinari talent de la Jove Orquestra de les Comarques Gironines (JOCG).

Aquesta fusió de talent emergent i talent establert de la renovada SCCC ens presenta avui Llegendes del cinema, una nova proposta musical que, a més d’aspirar a tenir volada internacional, destil•la bellesa, creativitat i catalanitat i que, de ben segur, obre la porta a un model educatiu i pedagògic de referència. En nom de la família empresarial que m’honoro a representar, desitjo de cor que el gaudiu i que us emocioni tant com ha corprès un servidor.