Paraules de Josep Lagares sobre Llull

23/11/2018

Josep Lagares, President Executiu de Metalquimia.

Inicis de l’any 2004, el meu pare Narcís i un servidor ens plantejàvem el dilema del Futur dels Països Petits, sovint embolcallats en un món globalitzat, on a les singularitats i les identitats particulars els és cada cop més difícil de fer escoltar la seva veu, exigir-ne el respecte i el reconeixement i, sobretot, fer prevaldre el valor de les seves cultures.

Amb aquesta visió al cap, ens vam plantejar un Gran Repte: mitjançant el llenguatge universal (i espiritual) de la Música, crear una Òpera de gran creativitat argumental, elevada qualitat i elaboració musical, d’esperit emocional, amb vocació global.. i que, sobretot, traspués Catalanitat... en definitiva, un instrument de transmissió cultural que fos capaç de portar l’essència de Catalunya, de la Mediterrània, de la nostra gent, de la nostra Història, de la nostra Cultura als diferents pobles del món i a les generacions de l’avenir.

Enamorats pel projecte, Francesc Cassú i Jaume Cabré van fer seu aquest Gran Repte... Els anys posteriors (2005-2009) van ser molt intensos en treball, generositat, complicitats i emocions fins que el gener del 2010 en Francesc i en Jaume ens presentaven el llibret i la partitura definitius de “LLULL”, una Òpera en un pròleg i dos actes amb un protagonista clau, Ramon Llull, el qual representa un paper cabdal en la història de les relacions entre les cultures, les religions i els pobles de la Mediterrània, tot introduint-nos un tema i un context d’indubtables catalanitat, internacionalitat i actualitat.

La celebració del desè aniversari de la Simfònica de Cobla i Corda de Catalunya i també el seu desè disc, així com l’èxit assolit per Cançó d’Amor i de Guerra l’any 2017, ens van fer adonar que havia arribat el moment tan esperat... com si d’un gran vi de Reserva es tractés, i després d’haver reposat a la tina durant més de 8 anys, ha arribat el moment de la seva degustació... ha arribat el moment de LLULL.

En nom de la família empresarial que m’honora representar, desitjo de tot cor que gaudiu de l’espectacularitat i l’emotivitat de LLULL, que en la seva estrena ens recorda, més que mai, les nostres arrels culturals i espirituals, així com els drets més inalienables de Llibertat i de Progrés.

 

Josep Lagares