Paraules de Lluís Puig sobre Emociona't amb la SCCC - 25 Anys de Música Global

20/01/2021

Local, global... Universal

El paisatge cultural de Catalunya s'expressa de maneres molt diverses i, al meu entendre, incorpora també la singularitat d'un so que reflecteix el batec d'un país únic al món. En la confecció d'aquest paisatge sonor els amics de la discogràfica Música Global, amb un quart de segle de feina ben feta a les esquenes, en són una peça clau. El seu suport als artistes locals i, molt singularment, a aquells que han escollit cantar en català, resulta fonamental en l'articulació d'una indústria musical pròpia i en català que es vol competitiva, actual i amb voluntat de dialogar en igualtat de condicions amb les seves homòlogues.

Permeteu-me en aquest sentit que posi l'accent en el tàndem que Global i els responsables de la Fundació Metalquimia han consolidat al llarg dels anys i que cristal·litza en un projecte tan específic i ple de virtuts com és la Simfònica de Cobla i Corda de Catalunya (SCCC). Metalquimia és avui un exemple en relació al mecenatge ben entès que ha inclòs sempre una mirada pròxima al territori, nítidament catalana i que, en el cas de la SCCC, ens deixa projectes tan contrastats però tan meravellosos com Tossudament Llach o l'òpera Llull, amb música de l'admirat Francesc Cassú i llibret d'un gegant de la nostra literatura contemporània com és Jaume Cabré.

La vostra música, que és també la vostra feina, m'acompanyen ara més que mai a l'exili i són per a mi bàlsam i far en moments d'una gran incertesa com els que vivim. Un país que menysté la seva cultura no mereix ser lliure. És per això que estic convençut que, més d'hora que tard, col·lectivament i amb la força de l'experiència i de la perseverança serem capaços de construir la República que anhelem.

Lluís Puig - 16è Conseller de Cultura de la Generalitat