Paraules del Molt Honorable Sr. Quim Torra sobre Llull

25/11/2018

Quim Torra, President de la Generalitat Catalunya.

En el seu desè aniversari, la Simfònica de Cobla i Corda de Catalunya (SCCC), emparada en l’èxit de les passades edicions, afronta el repte més important de la seva trajectòria en presentar-nos l’òpera Llull, amb llibret inèdit de l’escriptor Jaume Cabré, música de Francesc Cassú i direcció escènica de Xavier Albertí, director del Teatre Nacional de Catalunya.

L’òpera Llull és un projecte llargament acaronat pels promotors de la Simfònica i que fructifica ara quan encara ressona la reeixida commemoració del 700 aniversari de la mort del beat. Es va aconseguir aleshores acostar el Dante de les lletres catalanes, des dels grans centres universitaris, a les biblioteques de barri, a tota la ciutadania de Catalunya, a més d’assolir una destacada presència internacional.

Però, més que en aquella commemoració, deixeu-me posar el focus en aquest desè aniversari de la Simfònica, una orquestra única i amb gran projecció que, gràcies a Metalquimia, que li presta suport i mecenatge, ha sabut trobar la fórmula magistral de l’excel·lència en la qual avui gaudim. Combina el jove talent de la Jove Orquestra de les Comarques Gironines amb l’experiència i la solvència de La Principal de la Bisbal i de la Polifònica de Puig-reig a les parts corals, a més de singulars particularitats de la música i l’escena catalana. Una combinació que, d’edició en edició, li atorguen més consistència i reconeixement, tal i com posen de manifest els premis Enderrock a les dues passades edicions pel Tossudament Llach i Cançó d’amor i de guerra.

La tria del tema d’enguany no ha estat pas casual. El nom de Llull porta aparellat el concepte de diàleg entre cultures i el segell d’excel·lència, no només com una de les figures més destacades de la literatura catalana, sinó com un dels màxims exponents de la cultura i el pensament a l’Europa de la seva època.

I és aquesta la manera com el nostre Govern entén la cultura, com una eina de cohesió social, a l’abast de tothom, arreu del territori i amb projecció internacional, ben exemplificada també en l’emplaçament i l’ocasió de l’estrena – l’Auditori de Girona – i en el marc del festival d’arts escèniques de Temporada Alta, un dels esdeveniments de referència en el panorama nacional i internacional.

Per tot plegat, m’omple de joia poder saludar un nou projecte de la consolidada Simfònica de Cobla i Corda de Catalunya i desitjar, a més d’èxits futurs, que el favor del públic correspongui a l’esforç enorme que ha suposat fer realitat l’òpera Llull.

Que en gaudiu!

 

Quim Torra i Pla