Presentació

 

Per iniciativa de Narcís Lagares Corominas i de Josep Lagares, dos besaluencs enamorats de la nostra música, i amb l’impuls i el suport de FUNDACIO METALQUIMIA i de l'Auditori de Girona l’any 2008 va néixer LA SIMFÒNICA DE COBLA I CORDA DE CATALUNYA (SCCC), una formació musical inèdita integrada pels instruments de corda tradicionals d’una orquestra simfònica units al personalíssim so dels instruments de vent de la cobla. Oboès, flautes, clarinets i fagots són substituïts així per tibles, tenores, fiscorns i flabiols, sota el reconegut mestratge de La Principal de la Bisbal. Per arrodonir els colors i el ritme, LA SIMFÒNICA DE COBLA I CORDA DE CATALUNYA inclou també en el seu repertori instrumentacions per a arpa, piano i guitarra solista així com la corresponent secció de percussió.

En la seva primera etapa (2008-2011), LA SIMFÒNICA DE COBLA I CORDA DE CATALUNYA va estar constituïda per La Principal de la Bisbal, cobla oficial de la Generalitat de Catalunya i Creu de Sant Jordi, i per l’Orquestra de Cambra de l’Empordà.

El repertori de la SCCC va estar dedicat aquells primers anys a la música catalana de tots els temps, amb orquestracions de músics reconeguts de les nostres terres. Els fruits d’aquesta tasca creativa han quedat excel•lentment recollits en els tres CD enregistrats per la formació: Sardanes per al món (2008), Inoblidables en concert (2009) i Amb Catalunya al cor (2010). Tots tres treballs van ser presentats a l’Auditori de Girona i van gaudir d’una gran acollida per part del públic i de la crítica. La SCCC, a més, fou escollida per TV3 (Televisió de Catalunya) per oferir els concerts de Cap d’Any del 2010 i el 2011.

Fem néixer noves obres

Les possibilitats d’una formació com aquesta, única al món, són inesgotables i, sens dubte, li permeten aportar el seu gra de sorra a la cultura musical catalana. Per aquest motiu, des del primer dia s’ha encarregat la composició de noves obres a músics catalans tan reconeguts com són ara Albert Guinovart, Salvador Brotons, Carles Cases, Enric Palomar, Francesc Cassú o monsenyor Valentí Miserachs. Així han nascut magnífiques peces, com Sirenes, Companyonia universal, Arquivoltes, Introducció i Bailete, Perfum mediterrani, En els braços de la mare, així com  Catalanitat, una impressionant obra de caràcter patriota que s’ha pogut sentir ja a les emissores més significatives del nostre país, especialment en diades ben assenyalades per al poble català.

L’inici d’una nova etapa

Després d’uns mesos de reflexió per adaptar l’orquestra a l’actual escenari cultural català, l’any 2012 LA SIMFÒNICA DE COBLA I CORDA DE CATALUNYA va tornar reinventada i amb una il•lusió renovada i rejovenida gràcies a la unió dels instrumentistes de cobla de La Principal de la Bisbal amb les cordes de la Jove Orquestra de les Comarques Gironines (JOCG). La JOCG va néixer per iniciativa de  l’Orquestra de Cadaqués amb l'objectiu de contribuir a la formació dels joves talents musicals gironins i actuar de pont cap a la seva integració al món de les orquestres professionals. Des de l'any 2019 la JOCG va passar a ser tutelada per la Fundació Metalquimia.

En la nova etapa encetada el 2012, la SCCC va fer un pas ferm cap a la internacionalització i la consolidació cultural del projecte amb un repertori de melodies globals, a la vegada que va  incrementar notablement el format de l’orquestra amb més de setanta músics sota la direcció artística de Francesc Cassú, director de la cobla La Principal de la Bisbal, i la direcció tècnica de Jaume Lleixà.

La segona etapa de LA SIMFÒNICA DE COBLA I CORDA DE CATALUNYA s'ha caracteritzat per la internacionalització del repertori. Així han nascut els discs Llegendes del Cinema (any 2012), amb les principals bandes sonores del cinema del segle XX, Llegendes del Musical (any 2013), amb algunes de les peces més emblemàtiques del teatre musical de Broadway arranjades per Francesc Cassú i Adrià Barbosa, sense oblidar "Flor de nit", del compositor català Albert Guinovart, i Llegendes del Pop&Rock (any 2014), un recull d'èxits de grups del pop i el rock del segle XX, amb els cantants Beth i Manu Guix, i la incorporació de nous instruments, com la guitarra i el baix elèctrics.

L'any 2015 la SCCC va actuar al Gran Teatre del Liceu amb Josep Carreras i la Polifònica de Puig-Reig; al Palau de la Música Catalana interpretant les Llegendes del Cinema; i, amb motiu de la Diada de l'11 de setembre, la SCCC va oferir el concert "Seguem arran" al Born Centre Cultural.

L'any 2016 la SCCC va presentar el seu treball Tossudament Llach, un recull de les cançons més emblemàtiques de Lluís Llach interpretades pels cantants Beth, Manu Guix, Elena Gadel i Roger Padullés, recopilades en un doble CD que es va presentar amb gran èxit a l'Auditori de Girona el mes de novembre. Aquest CD va guanyar el Premi Enderrock 2017 al Millor Disc de Clàssica.

El  següent projecte discogràfic de la SCCC, la sarsuela Cançó d'amor i de guerra de Rafael Martínez Valls, es va presentar a l'Auditori de Girona els dies 24 i 25 de novembre de 2017. Amb aquest nou disc, la SCCC va ser guardonada novament amb el Premi Enderrock 2018 al Millor Disc de Clàssica.

L'any 2018, la SCCC va presentar Llull, òpera en un pròleg i dos actes, amb llibret de Jaume Cabré i música de Francesc Cassú.  L'obra va ser estrenada els dies 23 i 24 de novembre de 2018  a l'Auditori de Girona, dins el Festival Temporada Alta, sota la direcció escènica de Xavier Albertí i el CD Llull  editat per a aquesta ocasió, va rebre de nou del Premi Enderrock 2019 al Millor Disc de Clàssica. La SCCC va voler celebrar aquests tres premis amb el CD recopilatori Clàssics Enderrock, presentat a l'Auditori de Girona el novembre de 2019.

L'any 2020, la Simfònica de Cobla i Corda de Catalunya va enregistrar el nou CD Emociona't amb la SCCC · 25 Anys de Música Global, per commemorar els 25 anys de la discogràfica gironina Música Global, amb versions dels grups de pop-rock catalans que han passat per aquesta discogràfica. Aquest disc va obtenir el Premi Enderrock 2021 en la categoria Millor Disc de Clàssica per votació popular. L'any 2022, la SCCC va presentar el segon CD de la trilogia "Emociona't", amb el projecte Himnes del Cor, un viatge emocional per algunes de les melodies més corprenedores dels darrers tres-cents anys, que han acabat esdevenint veritables himnes universals

Des de l'any 2012 fins a l'actualitat, la SCCC ha comptat en els seus enregistraments i concerts amb les col·laboracions dels cantants Nina, Cris Juanico, Beth, Manu Guix, Elena Gadel, Miki Núñez, La Pau (Paula Giberga) i Joan Garrido, els cantants lírics Roger Padullés, Marta Mathéu, Toni Marsol, Gemma Coma-Alabert, Ferran Frauca, Ezequiel Casamada, Joan Garcia Gomà, Marc Pujol i Oriol Rosés, el saxofonista Pep Poblet i la Coral Polifònica de Puig-reig.

La formació ha actuat recentment a algunes de les principals sales de concerts de Catalunya, com són Auditori de Girona, Palau de la Música Catalana, Gran Teatre del Liceu, Àtrium de Viladecans, Kursaal de Manresa, Teatre El Jardí de Figueres, Festival Alta Segarra, Campllong, Puig-reig, El Born, Auditori de Terrassa, Festival Vallviva i altres.