LA SIMFÒNICA DE COBLA I CORDA DE CATALUNYA OBRE NOVA ETAPA AMB UN NOU DISC MÉS UNIVERSAL

20/07/2012

Joventut, senioritat, talent, creativitat, catalanitat i globalitat són les claus d’aquesta nova etapa.

 

 

La Simfònica de Cobla i Corda de Catalunya SCCC, un innovador projecte musical impulsat per l’empresa Metalquimia, ha enregistrat durant el mes de juliol de 2012 a l’Auditori de Girona el seu nou treball musical, amb una clara vocació internacional. La Simfònica de Cobla i Corda és el  resultat de la fusió de La Principal de la Bisbal i de la  Jove Orquestra de les Comarques Gironines, tutelada per l’Orquestra de Cadaqués, i compta amb la col·laboració dels cantants Nina i Cris Juanico i del saxofonista Pep Poblet.

 

La Simfònica de Cobla i Corda de Catalunya (SCCC) va néixer l’any 2008 amb l’objectiu de crear una orquestra simfònica catalana de gran format, resultat de la fusió dels instruments de cobla, a càrrec de La Principal de la Bisbal, i dels instruments de corda i percussió d’una orquestra simfònica, i compta amb harmonitzacions inèdites fins al moment i realitzades expressament per a aquesta nova formació. 

En la seva primera etapa, la SCCC es va centrar en la música catalana en tota la seva amplitud, des de la sardana a l’havanera, des de la sarsuela al rock català, des de la cançó tradicional a la Nova Cançó, alhora que feia néixer noves composicions pensades exclusivament per a la nova orquestra. Fruit de tot això, la SCCC va enregistrar tres discs (“Sardanes per al Món”, “Inoblidables en Concert” i “Amb Catalunya al Cor”) i va ser l’exitosa protagonista dels Concerts de Cap d’Any de TV3 els anys 2010 i 2011, amb un notable reconeixement de la crítica i de l’audiència.

Després d'uns mesos de reflexió per adaptar l'orquestra a l'actual escenari cultural català, aquest any 2012 la SCCC torna reinventada amb renovada i rejovenida il·lusió, unint els instrumentistes de Cobla de La Principal de la Bisbal amb la Jove Orquestra de les Comarques Gironines JOCG. La JOCG és una iniciativa de l'Orquestra de Cadaqués que té per objectiu contribuir a la formació dels joves talents musicals gironins i actuar de pont cap a la seva integració al món de les orquestres professionals.

Jaume Lleixà, director tècnic de la SCCC, ha explicat que “amb aquest projecte, fruit de la col·laboració público-privada, els joves músics de la JOCG podran participar en els concerts de la programació regular de l’Auditori de Girona, interpretar repertoris inèdits que projecten la nostra cultura arreu. A la vegada, se’ls dóna l’oportunitat de treballar de ben a prop sota el tutelatge indiscutible de músics i artistes professionals, que hi aporten la seva experiència i solvència consolidades”.

En aquesta nova etapa que ara s’enceta, la SCCC fa un pas ferm cap a la internacionalització i la consolidació cultural del projecte oferint un repertori de melodies globals, integrat per bandes sonores inoblidables de la història del cinema. A més, incrementa notablement el format de l’orquestra amb més de 70 músics, sota la direcció artística de Francesc Cassú, director de la Cobla La Principal de la Bisbal; i la direcció tècnica de Jaume Lleixà, responsable de coordinació artística de l'Orquestra de Cadaqués.

En aquest nou treball, que s’ha enregistrat el mes de juliol a l’Auditori de Girona, la SCCC comptarà amb la col·laboració sobre l’escenari de figures de reconegut prestigi com els cantants Nina i Cris Juanico i el saxofonista Pep Poblet. El nou disc es presentarà en concert el proper 30 de novembre a la Sala Simfònica de l’Auditori de Girona i inclou temes molt coneguts de les bandes sonores de pel·lícules com La vida es bella, El padrino, Somriures  i llàgrimes i  Casablanca.

Josep Lagares, director general de Metalquimia i un entusiasta del projecte, ha destacat que la SCCC “s’inspira en la fórmula de col·laboració júnior-sènior que es va introduir en el Fòrum IMPULSA, on els joves músics de la JOCG tenen l’oportunitat de treballar de prop sota el tutelatge de La Principal de la Bisbal, Nina, Cris Juanico i Pep Poblet, que hi aporten la seva experiència i solvència consolidades”. Josep Lagares ha remarcat que “es tracta de fusionar el talent emergent amb el talent establert per fer florir una nova proposta cultural on la frescor de la joventut i l’experiència dels més grans conflueixin en un projecte que destil·la bellesa, creativitat, catalanitat i globalitat”.

El director general de Metalquimia, empresa impulsora del projecte, ha assegurat que “els joves que avui integren la SCCC són joves il·lusionats, proactius, creatius... són joves amb talent, estudiosos i treballadors... són mirall i exemple del que ha de fer el nostre jovent per aixecar el país... amb joves així de compromesos el nostre país no ha de tenir por del seu futur”.

  • Joventut, senioritat, talent, creativitat, catalanitat i globalitat són les claus de la nova etapa